Meer over thermografie

Bij MammaHealth brengen we met behulp van thermografie temperatuurverschillen in het borstklierweefsel in kaart. Thermografie is een fysiologisch onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van een thermografische camera. Dit onderzoek vindt plaats zonder enige blootstelling aan röntgenstraling. Het kent geen risico’s op schade, geen contra-indicaties en is pijnloos aangezien de borsten niet worden aangeraakt. Het onderzoek kan daardoor zonder probleem meerdere keren worden herhaald.

thermografische camera

Thermografisch onderzoek

Thermografie is een fysiologisch onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van een thermografische camera. Dit onderzoek vindt plaats zonder enige blootstelling aan röntgenstraling.

Het kent geen risico’s op schade, geen contra-indicaties en is pijnloos aangezien de borsten niet worden aangeraakt. Het onderzoek kan daardoor zonder probleem meerdere keren worden herhaald.

thermografische foto

De voorspellende waarde van thermografisch onderzoek

De thermografische camera is uitgerust met een infraroodlens. Hiermee worden foto’s gemaakt die de temperatuur in het lichaam reflecteren, een zgn. thermogram.

Via een thermogram kunnen eventuele afwijkingen binnen de borsten al in het vroegste stadium (op cellulair niveau) worden opgespoord.

Onderzoeken geven aan dat bij 40% van de vrouwen met een afwijkend thermogram zich binnen 5 tot 8 jaar een tumor (goed- of kwaadaardig) zal ontwikkelen.

Onderzoeksresultaten

Eveneens is aangetoond dat een thermogram dat géén afwijkingen vertoont een hoge voorspellende waarde heeft (NVP 95%) met betrekking tot de gezondheid van de borsten.

Geen afwijking betekent dan vrijwel zeker (voor 95% zeker), dat de borsten daadwerkelijk gezond zijn  (M. Gautherie, PhD, Breast Thermography and Cancer Risk Prediction 1981).

Prof. dr. Reinhold Berz legt hier kort uit wat thermografisch onderzoek (ofwel infrarood onderzoek) naar borstgezondheid in essentie inhoudt:

 


Nog meer weten over Thermografie?